Het aanleggen van een geveltuintje in Zoetermeer is een geweldige manier om je straat op te fleuren en bij te dragen aan een groenere stad. Met een kleine strook groen langs je gevel creëer je niet alleen een prettige en natuurlijke omgeving, maar trek je ook bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Het proces is eenvoudig: controleer de regels, vraag toestemming aan bij de gemeente en start met planten. Doe mee en maak van jouw gevel een kleurrijke en levendige plek die de biodiversiteit in de stad bevordert.

Dat klinkt super! Kan ik meteen beginnen met de aanleg van mijn geveltuintje? 

Het is niet aan te raden om zomaar te beginnen met de aanleg, er zijn regels en aandachtspunten waar u rekening mee moet houden. Zeker wanneer de grond van de gemeente is.

Onderstaande tekst geeft wat handvatten over de stappen die u kunt doorlopen voor het aanleggen van een geveltuin in Zoetermeer.

Straat met geveltuinen

Is er subsidie voor een geveltuintje beschikbaar? 

Nee, helaas is er bij de gemeente Zoetermeer geen mogelijkheid om een subsidie voor een geveltuintje aan te vragen.

Wat zijn de spelregels voor een geveltuintje?

Stap 1: Ga naar de gemeente

Je kunt niet zomaar tegels weghalen als de grond niet van jou is. Daarom is het belangrijk om eerst toestemming te vragen bij de gemeente. Veel gemeentes staan positief tegenover geveltuinen en willen je graag ondersteunen bij de aanleg.

Voor de meest actuele informatie over de regelgeving, verwijzen we u graag naar de website van gemeente Zoetermeer over de regelgeving rondom geveltuintjes. 

Stap 2: Tegels eruit halen

Na goedkeuring van de gemeente kun je beginnen met het verwijderen van de stoeptegels. Dit kan je zelf doen, maar de gemeente kan je ook helpen. Houd rekening met een diepte van maximaal 30 cm (ongeveer 1 stoeptegel), dan zit je altijd goed. Zorg ervoor dat er minimaal 1,5 meter loopruimte overblijft op de stoep. Hoe lang je geveltuintje wordt, hangt af van je wensen en de ruimte voor je gevel.

Stap 3: Vervangen van de aarde

Graaf het zand uit tot een diepte van minimaal 30 cm, maar maximaal 45 cm. Vul het gat met een mengsel van 50% potgrond en 50% bodemverbeteraar, mulch of compost. Een extra tip is om een laag karton neer te leggen voordat je de aarde toevoegt. Dit helpt om ongewenste plantjes tegen te houden en het houdt vocht beter vast. Is er veel rattenoverlast in de buurt? Een stuk niet geplastificeerd ijzergaas met gaten van 20mm net onder de aarde zorgt dat ratten geen hol kunnen graven. 

Stap 4: Het plaatsen van planten

Nu komt het leukste deel: het planten van je bloemen en planten! Let wel op dat niet alle planten geschikt zijn voor een geveltuin. Grote struiken of bomen kun je beter niet kiezen omdat de wortels problemen kunnen veroorzaken met leidingen. Ook prikkende struiken zijn minder handig. Als je kiest voor klimplanten, bevestig dan een klimhulp stevig aan de muur van je woning met pluggen en schroeven. Wanneer je kiest voor inheemse planten van een biologische kweker zit je helemaal goed. De insecten hebben dan ook echt wat aan de planten en hebben geen last van de bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het handig rekening te houden met de plantkeuze wanneer je geveltuintje heel zonnig ligt, of misschien juist wat meer in de schaduw. 

Wil je weten welke planten geschikt zijn voor een geveltuin? En welke planten beter in de schaduw of juist zonnig willen staan? Een kort overzichtje vindt u hieronder, of klik hier voor uitgebreide info. 

Geveltuintje Zoetermeer
Sedum in geveltuintje

Geschikte planten voor een geveltuin

Een kort lijstje met geschikte planten. Meer informatie over geschikte planten kunt u hier vinden.

Bodembedekkers

  • Vinca minor (maagdenpalm): Inheemse, wintergroene plant met paarse bloemen.
  • Sedum: Vetplanten die goed tegen droogte kunnen. 
  • Geranium macrorrhizum: Sterk en bloeit in roze of wit.

Bloeiende planten

  • Lavendel: Geeft kleur en een heerlijke geur, trekt bijen en vlinders aan.
  • Campanula (klokjesbloem): Bloeit rijkelijk en is onderhoudsvriendelijk.
  • Echinacea (zonnehoed): Mooie bloemen die insecten aantrekken.

Klimplanten

  • Hedera (klimop): Makkelijk te onderhouden en blijft het hele jaar groen.
  • Clematis: Bloeit in verschillende kleuren en seizoenen.
  • Wisteria (blauwe regen): Zorgt voor een prachtige bloei in het voorjaar.

Groene planten

  • Struikklimop: Blijft redelijk laag, laten bloeien voor de insecten!
  • Varens: Ideaal voor schaduwrijke geveltuintjes 
  • Buxus: Kan gesnoeid worden voor een strakke look. Groenblijvend maar weinig tot geen nut voor insecten. 

Kruiden

  • Rozemarijn: Winterhard en geeft een heerlijke geur.
  • Tijm: Bloeit mooi en is goed bestand tegen droogte.
  • Munt: Let op, kan woekeren, dus plant het in een pot of afgebakend deel.